Λιποαναρρόφηση

Η Λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική διαδικασία που έχει ως στόχο την αφαίρεση λίπους από επιλεγμένες περιοχές του σώματος. Συνήθως αφαιρείτε λίπος από την κοιλιακή χώρα, τους μηρούς, τους βραχίονες, τους γλουτούς και τους γοφούς.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για Λιποαναρρόφηση (ή Λιπογλυπτική) είναι άτομα φυσιολογικού βάρους με ελαστικό δέρμα που έχουν τοπικό λίπος σε ορισμένες περιοχές του σώματός τους. Χωρίς να συνδέεται άμεσα, έχει παρατηρηθεί κλινικά ότι μια επιτυχημένη Λιποαναρροφηση μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και στη μείωση της τοπικής κυτταρίτιδας.

Η Λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί εναλλακτική λύση της δίαιτας ή της άσκησης και δεν ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Επίσης, δεν αποτελεί μέθοδο απώλειας βάρους, αν και έχει παρατηρηθεί ότι μετά από Λιποαναρροφηση, το άτομο ανακτά την αυτοπεποίθησή του και ενισχύεται η θέλησή του να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή.

Επομένως συχνά μετά από Λιποαναρρόφηση παρατηρείται σταδιακά και απώλεια βάρους αν το άτομο είναι υπέρβαρο. Ιδανικά, εφαρμόζεται σε υγιή άτομα με βάρος κοντά στα φυσιολογικά πλαίσια και πρόβλημα «τοπικού πάχους» που δεν ανταποκρίνεται σε προσπάθειες απώλειάς του με άλλες μεθόδους.

Η κλασική Λιποαναρρόφηση μπορεί να εφαρμοστεί υπό γενική αναισθησία (κυρίως σε μεγάλες λιποαναρροφήσεις) ή υπό τοπική αναισθησία (tumescent liposuction – κυρίως σε μικρές και μεσαίες λιποαναρροφήσεις), κατά την οποία γίνεται διήθηση του λιπώδους ιστού με πολύ αραιωμένα διαλύματα τοπικών αναισθητικών.  Στη συνέχεια ο πλαστικός χειρουργός κάνει μια μικρή τομή μέσα από την οποία περνά μια κάνουλα. Με τη βοήθεια της κάνουλας, αποκολλώνται τα λιποκύτταρα και αναρροφώνται, καταλήγοντας σε ένα διαφανές δοχείο, αναρροφάται η επιθυμητή ποσότητα λίπους, ενώ οι οπές κλείνουν μόνες τους, χωρίς ράμματα και ουλή. Μετά τη διαδικασία της Λιποαναρρόφησης, είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού, ανάλογα με την περιοχή, κορσέ προκειμένου να αποφευχθεί η χαλάρωση του δέρματος.

Τα αποτελέσματα της «κλασικής» Λιπογλυπτικής είναι συνήθως ορατά ήδη μετά την επέμβαση. Βέβαια η όψη της περιοχής στην οποία εφαρμόστηκε βελτιώνεται διαρκώς για αρκετές εβδομάδες ακόμα και 2-3 μήνες μετά, καθώς υποχωρεί και το οίδημα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματά της  είναι μόνιμα. Αυτό συμβαίνει διότι καταστρέφοντας λιποκύτταρα της περιοχής, μειώνεται ο συνολικός αριθμός τους. Φυσικά συνιστάται η τήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και η ήπια άσκηση προκειμένου να διατηρηθεί φυσιολογικό το βάρος του ατόμου. Αν το σωματικό βάρος αυξηθεί ελαφρώς μετά τη Λιποαναρρόφηση, το επιπλέον λίπος θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλο το υπόλοιπο σώμα, ενώ η περιοχή που υπεβλήθη σε Λιποαναρρόφηση δεν θα επηρεαστεί.

ΚΟΣΤΟΣ

Η τιμή της Λιποαναρρόφησης διαμορφώνεται ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής, τη διάρκεια και τη δυσκολία της επέμβασης. Ειδικές τιμές πακέτου ισχύουν σε συνδυασμό περισσότερων της μίας περιοχής.